fredag, juli 29

a little piece of information

Nu i veckan var jag på biblioteket och med hem följde ett nummer av magasinet Camino. Har sneglat nån gång på den tidigare men nu lånade jag hem ett ex. Camino - inspiration för en smartare livsstil.

Ett citat från Camino nr 22 April/Maj 2011 som verkligen satte sig och fick mig att stanna upp och fundera var detta hämtat från en artikel om Hampa.

"Ett av klädindustrins stora problem är bomull, som måste tvingas upp ur jorden. Tusentals liter vatten, kilovis med kemikalier och över tvåhundra soldagar om året krävs för den mängd bomull som går åt till en genomsnittlig t-shirt."

Jag har inte dubbelkollat siffrorna eller så men jag vet ju att bomullsindustrin är en smutsig industri. Frågorna och tankarna poppar upp i huvudet på mig... för jag måste ju på nåt sätt förhålla mig till detta och vad det gör med vår värld och dess resurser, med människorna som arbetar på odlingarna och inom textil industrin. Jag kan ju inte ignorera detta nu när jag vet om det, eller kan man det? Mår man verkligen bra av det?

2 kommentarer:

  1. hm... det är jobbigt att snubbla på såna där tankar. men viktigt. jag tänker att om man orkar stanna upp nån gång ibland och tillåta det att vara jobbigt och påverka en, så är det bra. då kan världen bli bättre. kram Anna

    SvaraRadera
  2. Bomullsindustrin är verkligen helt sjuk! Jag har läst för mycket för att nånsin kunna ignorera. Hampakläder är ju ett bra alternativ och linkläder också förståts.
    Och sist men inte minst att inte dras med i köphetsen och trendhetsen och aldrig impulsköpa och också försöka köpa second hand och återbruka :)
    Det är helt vansinnigt hur vår klädkonsumtion har ökat sista 10 åren.

    SvaraRadera