torsdag, oktober 9

Tovade innetofflor.


Förra veckan var jag iväg på ett stickcafé med ett gäng damer i en kyrka. De är så flitiga. Många av dem stickar så kallade babypaket som sedan skickas till bland annat olika afrikanska länder. De stickar även mössor och annat som de säljer på den årliga julmarknaden i centrum.

Ett tips de hade på vad som kunde vara roligt att sticka till julmarknaden var innetofflor. Tovade sådana. Jag tog med mig ett mönster hem, åkte till second hand i lördags och hittade härligt rent ullgarn. Inte det minsta superwash behandlat, inte enligt mitt otränade öga i alla fall. Hade även en del växtfärgat ullgarn hemma sen jag gick på Vadstena Folkhögskolas textillinje för några år sedan. Sagt och gjort, jag satte igång. Är det hemmagjorda julklappar som gäller så är det dags att börja...

Före bild.

Just nu ligger dem i tvättmaskinen och tovas. Körde först en ulltvätt och slängde sen in dem i torktumlaren. Ingen effekt alls... Körde sen dem i en 40 tvätt vilket resulterade i att de blev lite tovade men inte tillräckligt för att göra mig nöjd. Nu är dem inne igen på en andra 40 tvätt så får vi se hur det går... Hällde dessutom i lite såpa istället för vanligt tvättmedel så jag är rädd att hela tvättstugan är full med skum just nu! Detta är en minst sagt nervös process!

Vem som ska få tofflorna är oklart med tanke på att storleken ännu är okänd.

Mönstret som jag använt mig av kommer från Stoff och Stil. Dessvärre har jag inget nummer på det och kan inte hitta det på deras hemsida så det är troligtvis ett gammalt mönster. Men principen är att sticka 8 lika stora kvadrater som man sen syr ihop till en toffel och slänger i maskinen för tovning, eller filtning, vilket ord som nu är korrekt.

Återkommer med resultat senare!

4 kommentarer:

 1. Hej Maria och tack för dina fina ord på min blogg! Det gladde mig verkligen.

  Tofflor kan man aldrig få för många av, hoppas att du fick till tovningen till sist :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag fick till tovningen :-) Blev storlek 43-44 men det var ju poängen också. Återkommer med efterbilder. Tack själv för din fina blogg!

   Radera
 2. Drops har ett liknande mönster,

  Ewa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ewa! Jag har sett många liknande möster på Ravelry också. Finns många fina mönster med samma princip, bland annat med virkade mormorsrutor, tovade och otovade... Möjligheterna är ju oändliga :-)

   Radera